Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Hollandse Lijnolie

Hollandse Lijnolie

Voor een aantal van onze producten telen we al sinds 2013 onze eigen 'Hollandse lijnolie'. Lijnolie is een plantaardige olie, die al eeuwenlang als het beste bindmiddel voor verf wordt gebruikt.

Door de chemische industrie is de lijnolie uit de meeste moderne verven verdreven en vervangen door fossiele bindmiddelen. Dat is jammer, want die fossiele aardolie zorgt voor extra CO2 in de lucht en raakt ooit eens uitgeput. Terwijl lijnolie jaar-in jaar-uit opnieuw gezaaid en geoogst kan worden.

Wij maken al sinds de jaren '70 moderne lijnolie verven en nu sinds 2013 dus ook nog eens op basis van Hollandse lijnolie. Die is door windmolens op de Zaanse Schans geperst uit lijnzaad dat rond de Haarlemmermeer verbouwd is.

Elk jaar wordt er door onze partner RVR Loonbedrijf ongeveer 10 hectare ingezaaid en dat levert zo'n 30 ton lijnzaad. Dit zaad wordt tot olie 'geslagen' door de olie-molens op de Zaanse Schans en levert ongeveer 10.000 liter Hollandse Lijnolie. Hiermee voorzien we in ongeveer 25% van onze totale lijnolie behoefte.

Hollandse Lijnolie: lokaal en herwinbaar.

We maakten er een geinig filmpje over:

 

Thema: Hollandse Lijnolie - biobased grondstoffen - duurzaamheid - duurzame verf - duurzaam produceren

< Terug naar het overzicht