Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Lijnzaden dansen over de zeven

Lijnzaden dansen over de zeven

In december gingen we op bezoek bij Lenno van Van de Bilt Zaden en Vlas in Sluiskil, de directeur van het bijna 125-jarig familiebedrijf dat volledig gespecialiseerd is in lijnzaad en andere zaaizaden. Onze oogst aan lijnzaad wordt door Van de Bilt geschoond en verpakt.

De twaalf ton lijnzaad is van Hoofddorp vervoerd naar Sluiskil. In Sluiskil zit het bijna 125-jarige familiebedrijf Van de Bilt zaden en vlas, dat zich volledig gespecialiseerd heeft in de teelt van biologische zaaizaden. Wanneer de oogst van het land komt moet de opbrengst eerst drogen. In de grote pakhuizen in Sluiskil staan honderden kisten met zaden en bonen te drogen. Een ingenieus systeem van labeling zorgt ervoor dat de kisten terug te voeren zijn naar hun eigenaar. 

Onze kisten met Lijnzaad staan hoog opgestapeld. De zaden zijn voldoende droog en zijn dus klaar om "geschoond" te worden. Het schonen gebeurt door middel van een ingenieus systeem van zeven, schudders en blazers die opeenvolgend alles wat niet lijnzaad is uit het volume verwijderen. Strootjes, grasjes, maar ook "lege" zaadjes worden eruit gefilterd. Je hebt er geen idee van wat een grote machine daar voor nodig is. We mogen de machine ook niet in zijn volledigheid in beeld brengen, want dat is bedrijfsgeheim. Van de Bilt heeft dankzij decennia aan ervaring een uitgekiende machine ontwikkeld waarmee zij het schone efficient en snel kunnen doen.