Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Masterclass: Verharders voor Parketlak

Masterclass: Verharders voor Parketlak

Professionele parketlakken worden vaak toegepast met een verharder. Maar wat doet die verharder nou precies? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe kan je er veilig mee werken? En wanneer kies je voor een lak met of zonder verharder?

Machiel van Westerhoven neemt je mee in de wondere wereld waar chemie en dagelijks gebruik samen komen. Tijdens zijn Masterclass "Hoe werken verharders" op de Interieur Collectiedagen vertelt hij erover.

Een lak bestaat uit polymeren (molecuulkettingen) en verbindingen daartussen die een sterk en dicht netwerk vormen. De polymeren in de lak (de groene kluwes links op de tekening hierboven) zweven in water. Door het verdampen van het water "ontvouwen" de kluwes zich en binden de verharder moleculen zich aan de polymeren. 

Hoe werken verharders

Er zijn verschillende types verharders en bijbehorende verbindingen. De Verharder moet dus bij de lak passen EN moet in de juiste hoeveelheid worden toegevoegd. Zodoende ontstaat er dus een "vernetting" zoals hierboven in de tekening zichtbaar gemaakt. Door de vernetting zijn de openingen tussen de polymeren kleiner en kan er dus minder vuil binnendringen en is de laklaag minder kras- en slijtgevoelig.

Samenvattend

< Terug naar het overzicht