Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Meesterwerk

Meesterwerk

Afgelopen woensdag (29 mei 2024) ging de sluier er af en de steiger weg, en stond het prachtig gerestaureerde huis op Kapellestraat 5 er in volle glorie. De schilder, op zijn gemak, gaf de natuurstenen schijf onder de rechter etalage nog een laatste laagje donkergroen, en kon aan het einde van de middag tevreden naar huis. Ook de mensen van de vereniging Hendrick de Keyser, eigenaar van het pand toonden zich een paar weken geleden tijdens de oplevering al uiterst tevreden. Op dat moment kon het buitenschilderwerk vanwege de weersomstandigheden nog niet volledig afgewerkt worden, maar is nu weer goed voor de komende tientallen jaren.

door: Otto Beaujon

De kleuren

Opvallend is het pand zeker, waarbij men bedenken moet dat het van de oorspronkelijke bouwheer ongetwijfeld de bedoeling geweest is een voorname indruk te maken, zo direct naast het nieuw opgebouwde stadhuis (afgebrand in 1575 door het Spaanse leger). Dat is te zien aan de gebruikte soorten en vormen van bakstenen, natuursteen, het touwornament in de topgevel als symbool van de rijkdom die de touwindustrie Oudewater bracht, de gebeeldhouwde sluitstenen in de bogen boven de ramen, de vier houten koppen bovenaan de begane grond en natuurlijk in de gebruikte kleuren, in de wetenschap dat pigmenten als geel en Pruisisch blauw in de 17e eeuw uitzonderlijk kostbaar waren. In lijnolie werden zij tot verf gewreven.

Soortgelijke lijnolie-standverf is ook nu voor alle buitenwerk gebruikt, en daar is een heel historisch en analytisch onderzoek aan vooraf gegaan om te achterhalen hoe het ‘palet’ er toen uitgezien kan hebben. Alle eerdere verflagen zijn daarbij in chronologische volgorde tevoorschijn gehaald. De afgelopen maanden zijn van de diverse gezichten vergelijkenderwijs proefstukken gemaakt, bijvoorbeeld verschillende tinten huidskleur en haarkleur. Onder het kritisch oog van opdrachtgever, kleurendeskundige, raadgevend architect van de gemeente, restauratie-architect, ambtenaar en waarnemerer van stichting Hugo Kotestein is het resultaat zoals u dat nu kunt bekijken tot stand gekomen, en dat is meer dan het willekeurig opentrekken van een kleurenwaaier.

Ga er eens kijken. Zo wordt in Nederland ook met erfgoed omgegaan.

Vereniging Hendrick de Keyser, opgericht in 1918, koopt historisch waardevol onroerend goed in Nederland, onderhoudt het en restaureert het zo nodig, exploiteert het en heeft als uitgangspunt dat er in principe van dit ‘openluchtmuseum’ verspreid over heel Nederland nooit iets verkocht heeft en heeft dat tot op heden ook nog nooit gedaan. Al dat onroerend goed (inmiddels 480 objecten) wordt dus verhuurd aan huurders die er als een goed huisvader voor zorgen.

Het huis aan de Kapellestraat 5, gebouwd kort na de Oudewaterse Moord (ca. 1606) was rond 1850 voor ’t laatst gerenoveerd. Het was in 1918 het derde pand dat Hendrick de Keyser aankocht. Sinds 1984 woonde makelaar Wim van Zwol er met zijn gezin en hield er kantoor.

< Terug naar het overzicht