Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Monumentenwacht Utrecht vergaart kennis

Monumentenwacht Utrecht vergaart kennis

RIGO Verffabriek stond dit jaar voor het eerst op de Monumentenbeurs in Den Bosch. De beurs is een trefpunt voor erfgoedprofessionals waar je o.a. veel kennis kunt opdoen voor het onderhoud en restauratie van je monument. 

door Quinty, technisch adviseur verf

Tijdens beurzen heb ik altijd een maatje bij me, mijn schildersezel. Als ik sta te schilderen met onze producten dan komt er vaak wel iemand even kijken wat ik aan het doen ben en met wat ik sta te schilderen. Zo kwam ook Vera Berkeveld, project leider van Monumentenwacht Utrecht een kijkje nemen.  

We raakten in gesprek en we kwamen erachter dat we dezelfde opleiding hebben gevolgd. Ze was onder de indruk van de verf en van het lijnolieverf verhaal. Ze gaf aan dat haar collega’s wel wat kennis van verf konden gebruiken. Zodoende hebben we contactgegevens uitgewisseld en haar van harte uitgenodigd in de verffabriek in IJmuiden.

Begin oktober mocht ik Vera en de wachters ontvangen in onze verffabriek. Vooraf hadden ze een vragenlijstje opgesteld over onze lijnolieverf en problemen die ze tijdens hun inspecties van monumenten tegenkomen. We hebben de vragen in een presentatie verwerkt met veel beeldmateriaal wat voor de wachters herkenbaar zou zijn.

De dag ging van start met een heerlijke lunch. Met een goed gevulde maag nam Vera het woord en vertelde aan Rigo Verffabriek wat en de wachters van Monumentenwacht Utrecht zo al deden en voor zorgde. Ik was verbaasd dat ze met 12 man rond de 2000 monumenten inspecteren en proberen te behouden. Vervolgens nam Toon het woord en vertelde over de lijnolieverf en de geschiedenis van RIGO Verffabriek.

Het werd een interactieve presentatie waarin ze zelf de verf herkenningstest hebben kunnen uitproberen. We hebben de oorzaken van vochtproblemen uitgebreid behandeld en zelf Sinterklaas met zijn trouwe schimmel kwam nog even aan bod in de presentatie.

Bij een bezoek aan de fabriek hoort een rondleiding door de fabriek waar ze de meester verfmakers aan het werk kunnen zien. De wachters hebben nog even kunnen schilderen met het “goud” van de fabriek, de Hollandse lijnolieverf Toplin en Toplin Aqua. De dag hebben we afgesloten met een gezellige borrel in onze binnentuin.

< Terug naar het overzicht