Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Oogst lijnzaad voor Lijnolie standverf (FILM)

Oogst lijnzaad voor Lijnolie standverf (FILM)

Op dag 159 na het zaaien was het dan eindelijk zover. Ons lijnzaad kon geoogst worden. Kijk hier de film van het oogsten met de combine door RvR Loonbedrijf.

Herinnert u zich nog hoe ons lijnzaad werd gezaaid voor de teelt van de voor ons benodigde Lijnolie? We telen lijnolie voor TOPLIN Lijnolie Standverf: moderne verfsystemen op basis van authentieke grondstoffen die worden toegepast in en op huidig en toekomstig erfgoed. Want monumentaal erfgoed wordt bij voorkeur gerenoveerd met verfsystemen die zoveel mogelijk recht doen aan het oorspronkelijke karakter van de ondergrond.

Na 159 dagen was het olievlas rijp om geoogst te worden. En we mochten mee op de combine om het hele proces van voor te achter te kunnen bestuderen.
Het lijnzaad moet voldoende droog zijn zodat het vochtpercentage in de lijnolie niet te hoog is en de kans op broei en rotting afneemt. Arnoud van RvR Loonbedrijf uit Hoofddorp proeft het lijnzaad om het te kunnen beoordelen. Dus na een paar mooie zonnige dagen was het zover: het lijnzaad kon geoogst worden.
In deze film zie je hoe dat in zijn werk gaat!De opbrengst is 10 ton lijnzaad afkomstig van 4 hectare en moet na de oogst "geschoond" worden en verpakt in 25 kg zakken, zodat het vervoerd kan worden naar oliemolen De Bonte Hen van vereniging De Zaansche Molen op de Zaanse Schans. De molenaars van de Bonte Hen slaan het lijnzaad tot lijnolie waarna wij er de TOPLIN Lijnolie Standverf en ROYL vloerolie van maken.

We voorzien met deze Hollandse lijnolie voor 25% in onze behoefte van lijnolie voor een heel jaar productie TOPLIN Lijnolie Standverf en ROYL Olie. Maar mooier nog is dat we Wereld Erfgoed draaiend houden, dat de lijnkoeken, wat een restproduct is van de lijnolie, naar boeren in de regio gaat als veevoer, en het vlasstro naar hun stallen. Het ambacht van de lijnolieteelt blijft bewaard en we dragen een steentje bij aan het inzichtelijk maken van de productieketens van boer tot bord, of in ons geval voor boer tot verf tot monument.

 

Thema: duurzaamheid - duurzame verf - duurzaam produceren - Hollandse Lijnolie - biobased grondstoffen.

< Terug naar het overzicht