Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Tech your Talent!

Tech your Talent!

De productieafdeling van RIGO Verffabriek is gevraagd om mee te doen aan het event Tech your Talent waarbij scholieren van technische scholen langs bedrijven gaan om te zien hoe de werkzaamheden uitgevoerd worden. Vol enthousiasme hebben we hier ja op gezegd en op woensdag 5 oktober was het zover.

Door Luigi Scioni. teamleider Productie

In totaal zijn er twee schoolklassen bij ons langs geweest. In de ochtend een klas uit Heemskerk en in de middag een klas uit Castricum. Jelle in het magazijn, Joël, Gerard, Jan, Simon en Ruud in de productie en Magda in het lab hebben hun ziel en zaligheid gegeven en een prachtige uitleg gegeven.

Er was veel interesse in het gebeuren bij RIGO en werden we uitgedaagd op onze proces- en productkennis. Op elk werkstation werden veel vragen gesteld en waren de scholieren nieuwsgierig aan het luisteren. Dit gaf onszelf ook veel energie en voldoening.

Om de 40 scholieren een goed beeld te kunnen geven van de werkzaamheden hebben we een aantal werkstations voorbereid. We begonnen in het magazijn waar Jelle een duidelijke uitleg gaf van de logistieke kant van onze organisatie. De scholieren zijn daarna verdeeld in kleinere groepjes en zijn alle werkstations langsgegaan in de productiehal.

Om de beurt gingen ze langs Joël die een prachtige uitleg gaf over onze lakken. Daarnaast nam hij de groep mee naar het bordes om te laten zien hoe we deze lakken maken in een van onze grote ketels. Simon vertelde hen hoe kleuren gemaakt worden en deze later gecontroleerd worden op kleur en dekking. De scholieren mochten zelf een opstrijkje maken op een contrastkaart.

Ruud heeft uitgelegd hoe we verf maken waarbij we het verschil hebben aangegeven tussen watergedragen en oplosmiddelhoudende verf. Hierbij werd er door de scholieren gevraagd of we ook haarverf maken. Gerard en Jan hebben laten zien hoe we een verf afvullen via een vulmachine waarbij de scholieren zelf een blik met verf mochten tappen. Hierbij ontpopte Gerard zich tot een ware schoolmeester die de aandacht van elk groepje wist te pakken. De scholieren mochten het blik met paarse verf meenemen. Met dank aan Macy voorzien van een prachtig etiket speciaal ontworpen voor het event. De tour eindigde in het lab. Daar gaf Magda uitleg over uit welke componenten verf en lak bestaan en de leerlingen laten zien en ruiken wat voor grondstoffen we gebruiken. De leerlingen vonden de geurverschillen tussen water, regulier oplosmiddel (D40) en sinasterpeen erg opvallend. Ook de verschillende testen die gebruikt worden voor verven werden uitgelegd: dekking, vloei, ontschuiming, kleuracceptatie. De scholieren gingen zelf ook aan de slag, met het testen van wijn- en koffiebestendigheid op een muurverf en een parketlak. Er kwamen veel vragen over of het lastig was om met natuurlijke grondstoffen te werken en of het veel tijd kost om producten aan de wetgeving te laten voldoen.

De foto’s zijn gemaakt door Caitlin. Ze heeft elk moment van de dag vastgelegd, ze heeft in totaal wel 200 foto’s gemaakt! Uiteindelijk gingen de scholieren voldaan weer terug naar school. En worden ze in de komende dagen overhoord over wat ze van ons hebben geleerd.

< Terug naar het overzicht