Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Verf maken is net als koken

Verf maken is net als koken

Wist je dat verf maken veel gelijkenissen heeft met koken? Onze technisch adviseur Richard Vermeulen gaf samen met collega Thomas een cursus "Hoe maak je verf" aan studenten van de opleiding Erfgoed schilderen.

Via het opleidingsinstituut Erfgoedopleidingen.nl startte een nieuwe verdiepende opleiding voor schilders die al langer in het vak zitten en die zich willen bekwamen in het vak van restauratieschilder. Doel van de opleiding is het opleiden tot het schilderen van Monumentaal erfgoed. Rigo Verffabriek was gevraagd haar expertise te delen over lijnolieverf. Het thema van de cursusdag was: hoe maak je verf? En dat doen we natuurlijk graag!

Verf maken is net als koken. Althans, aan de hand van een heerlijke mayonaise recept konden Richard en THomas uitleggen hoe een lijnolie emulsieverf gemaakt wordt, zoals onze TOPLIN Aqua producten. Ter plekke konden de cursisten zelf verf maken op basis van een "Rigonaise" recept. Mayonaise maken is tenslotte ook niets anders dan emulgeren. 3-tal studenten hebben "TOPLIN Aqua" gemaakt. Ze maakten hun eigen maalpasta, dan emulsie maken en die twee bij elkaar voegen, verdikker en ontschuimer toevoegen. En klaar is Kees. Relatief eenvoudig, maar toch is de timing van het toevoegen van de grondstoffen essentieel.

Begrip over het product waar je mee werkt is erg belangrijk bij het restaureren van monumentaal erfgoed. De Uitvoeringsrichtlijn Historisch Schilderwerk schrijft voor dat de gekozen producten zo dicht mogelijk bij het origineel moeten blijven. 

Opleiding tot restauratie schilder

 

 

< Terug naar het overzicht