Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Vernieuwde Oud Hollandse kleurenwaaier

Vernieuwde Oud Hollandse kleurenwaaier

Onze vernieuwde Oud-Hollandse kleurenwaaier is er! Deze waaier toont de 32 mooiste kleuren uit RIGO- kleurcollecties sinds 1938, tachtig jaar kleurhistorie is gebundeld in deze “nieuwe” Oud-Hollandse kleurenwaaier. Deze klassieke kleuren behorend bij Nederlands erfgoed, bepalen al jaren het typische authentieke karakter van Hollandse monumenten.

Lijnolie Standverf beleeft een opmars. Enerzijds dankzij haar plantaardige en herwinbare eigenschappen, anderzijds dankzij de onovertroffen technische kwaliteiten. Niet voor niets worden nu nog steeds in monumentaal werk honderden jaren oude lijnolieverflagen teruggevonden die nog volledig intact zijn. Bij monumenten hoort lijnolieverf die zich al honderden jaren bewezen heeft als beschermer van hout.

Welke kleuren vind je terug in deze collectie? Uiteraard de klassieker Heerengrachtengroen en Standwit, maar ook Oer Rood uit het Gronings landschap en bijvoorbeeld Camperduins Groen uit de Schoorlse duinen. Verder terug in de tijd nam men Indisch Geel mee uit de Oost en maakte er een warm oranje verf mee. En Omber Grijs, een donkere grijs met de gele tonen van omber, misstaat zeker ook niet in een hedendaags straatbeeld.

Heerengrachtengroen is van oudsher, zoals de naam al doet vermoeden, de kleur die werd toegepast op Heerenhuizen aan de gracht in de stad. Groen was een dure kleur, omdat het gemaakt werd uit blauw en geel. Het blauwe pigment was het duurste pigment verkrijgbaar. Het gele pigment was minder kleurvast en vervaagde langzaam uit de kleur, waardoor de verf een blauwe gloed overhield. Met een dergelijke donkergroene kleur op je voordeur kon je dus grandeur en rijkdom uitstralen.  

Daarentegen zie je in de jaren vijftig van de vorige eeuw ons jongste erfgoed in de Flevopolder geschilderd worden in vale bruintinten: goedkopere kleuren passend bij de schaarste ten tijden van de wederopbouw.

Deze waaier is een ode aan het ambachtelijke schilderwerk van de schilders en de hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid die daar bij hoort. In een waaier zijn kleuren natuurlijk altijd slechts een indicatie, want in de vette bolle glans van de TOPLIN Lijnolie Standverf zijn de kleuren nog veel dieper.

< Terug naar het overzicht