Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

1 van de KAMEREN MARIA VAN PALLAES

aan de Agnietenstraat te Utrecht volledig gerestaureerd in opdracht van Utrechts Monumentenfonds en geschilderd met TOPLIN Aqua lijnolieverf.

1 van de KAMEREN MARIA VAN PALLAES

Object

Agnietenstraat 8, Utrecht

 

Uitgevoerd door

Schildersbedrijf Oostveen B.V., Burgemeester Huydecoperweg 6 te Westbroek

Aannemer

Jurriëns, Techniekweg 42 te Utrecht

Opdrachtgever

Utrechts Monumentenfonds

Groothandel

De Ridder Verfproducten, Tractieweg 80 te Utrecht

Ondergrond

Bestaande ondergronden en nieuwe ondergronden

Toegepaste producten

TOPLIN Aflak Aqua Hooglans, TOPLIN Aqua Grondverf

 

bovenverdieping Agnietenstraat 

Uitdaging

Agnietenstraat 8 maakt onderdeel uit van een rij van 12 kameren, met refectiekamer, uit 1651, gebouwd door Maria van Pallaes. De kameren hebben één bouwlaag met een zolder en een vliering. Over de hele reeks loopt een doorlopend zadeldak. Ieder van de huisjes heeft een ingang met deurkalf, waarin het jaartal 1651 en het fraaie alliantiewapen van Maria van Pallaes en haar man.

Ook de achterkant heeft de originele indeling met steeds een deur en een raam bewaard. De voor die tijd vrij ruime armenhuisjes hebben een gezamenlijke strook tuin, een luxe die niet alle vrijwoningen kenden. Bij de overname van de kameren door het UMF in 1979 en de erop volgende restauratie wilden de bewoners per sé gebruik blijven maken van de buitenwc; nu, ruim 40 jaar later, wordt daar anders over gedacht.

Het Utrechts Monumentenfonds houdt gebouwd erfgoed in de stad Utrecht ‘levend’. Ze bezitten ruim 100 monumentale panden. Die worden netjes onderhouden, zo nodig gerestaureerd en verhuurd voor bewoning en bedrijvigheid.
De Stichting heeft geen winstoogmerk. Zo komen gelden uit verhuur, fondsen en schenkingen steeds ten goede aan erfgoedbehoud. Het Utrechts Monumentenfonds is steeds op zoek naar innovatieve, bouwtechnische ontwikkelingen.

Zo is door de inzet van dhr. Cees Oostveen van gelijknamig schilderbedrijf de restauratie van het schilderwerk op authentieke wijze aangepakt. Aangezien RIGO Verffabriek het werken met een authentieke Lijnolieverf voor binnen mogelijk heeft gemaakt door de ontwikkeling van een watergedragen lijnolieverf was de keuze snel gemaakt. Hoogglans moest het worden!

Gevel Agnietenstraat

Oplossing

Alles moest worden geschilderd met de kwast. De Houten plafonds, deuren, kozijnen e.d. zijn allemaal geschilderd met met het TOPLIN AQUA Lijnolieverfsysteem. Gronden gebeurde met TOPLIN Lijnolie Grondverf Aqua #2010 en er werd afgeschilderd met de TOPLIN Lijnolie Aflak Aqua Hoogglans #2520. Alles uiteraard in authentieke kleurstelling! 

Gevelsteen Agnietenstraat Utrecht

Eindresultaat

Het eindresultaat is echt geweldig geworden. Zowel Opdrachtgever als de Schilders zijn uitermate tevreden met het resultaat. Daarnaast vonden de verwerkers de watergedragen lijnolieverf een genot om mee te werken. De nieuwe huurder krijgt (en inmiddels heeft) een prachtig huis op een unieke locatie in Utrecht. Er was echter 1 commentaar volgens Cees Oostveen.........het werk was te mooi geworden!

Voorgevel van binnen uit

Zolder Agnietenstraat

Foto's zijn gemaakt door André Russcher (Russcher Tekst & Beeld) voor Stichting het Utrechts Monumentenfonds

< Terug naar het overzicht