Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Beyond Bio-based

Tegenwoordig hoor je de term 'bio-based' of 'plant-based' nogal veel. Daarmee wordt bedoeld dat een grondstof oorspronkelijk uit de 'levende natuur' wordt gewonnen. Van levende planten dus, en niet van fossiele aardolie.

Beyond Bio-based

Het grote pluspunt hiervan is, dat de meeste plantaardige grondstoffen elk jaar opnieuw -heel duurzaam- kunnen worden geoogst, terwijl fossiele grondstoffen er miljoenen jaren over doen om gevormd te worden.

Er zit echter ook een aandachtspuntje aan de term 'bio-based'. En dat is, dat de oorsprong van de grondstof weliswaar duurzaam kan zijn, maar dat de grondstof zelf wel verregaand gesynthetiseerd kan zijn. Inclusief alle mogelijk fossiele energie en hulpstoffen die daarbij komen kijken. Zo zijn er bindmiddelen op de markt die chemisch gezien gewoon synthetische plastics zijn, maar omdat de oorspronkelijke bouwstenen van planten afkomstig zijn heten ze wel 'bio-based'. Er is echter heel wat energie voor nodig geweest om die plantenmoleculen om te bouwen tot gesynthetiseerde plastics. Misschien dus uiteindelijk helemaal niet zo duurzaam.

Bij RIGO Verffabriek zijn we een project gestart om verven en oliën te ontwikkelen op basis van bio-based grondstoffen die zo min mogelijk bewerkt zijn. Zo puur en eenvoudig mogelijk dus.

Dit heeft geleid tot de serie Toplin Aqua watergedragen lijnolieverven, die gebaseerd zijn op lijnolie en een beetje natuurlijke hars. Deze zijn vervolgens alleen maar verwarmd tot een bepaalde temperatuur zonder verdere chemische reacties of processen. Gewoon de pure bio-based grondstoffen.

Beyond Bio-based staat bij ons dus voor eenvoudige, plantaardige en doeltreffende technologie.

< Terug naar het overzicht