Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Oliemolen slaat lijnolie voor eigen schilderbeurt!

Object:

Oliemolen de Bonte Hen, Zaanse Schans

Opdrachtgever:

Vereniging De Zaansche MOlen

Uitgevoerd door:

Van der Werff Schilders- en afwerkingsbedrijf, Assendelft

Toegepast product:

TOPLIN Grondverf, TOPLIN Aflak Hoogglans

Groothandel:

RIGO Verfcentrum IJmuiden

Oliemolen slaat lijnolie voor eigen schilderbeurt!

De uitdaging:

Er was bij de molen behoorlijk wat achterstallig onderhoud en er waren behoorlijk wat gebreken geconstateerd. Denk hierbij aan intercoatonthechting (loszittende toplagen), vervuiling, openstaande verbindingen en verkleurde verflagen.De reden van deze degradaties zal te maken hebben met de ligging van het complex aan het water, te weinig en niet goed toegepast onderhoud en het gebruik van het complex. 

De oplossing:

Allereerst is er gekozen voor een verfsysteem op basis van Lijjnolie. Gekozen is voor een verfsysteem met TOPLIN Lijnolie Aflak glans. Deze lijnoliegedragen verf heeft als eigenschap dat het elastischer is dan een conventionele verfsoort waardoor openstaande verbindingen minder snel weer naar voren komen. Tevens is het glansbehoud van TOPLIN Glans uitstekend.

Vooraf moest het gehele werk grondig worden gereinigd en vervolgens machinaal worden geschuurd. Het machinaal schuuren was nodig omdat de toplagen van het huidige verfsysteem onthechtten op de laag daaronder.

Gekozen is voor een zogenaamde 2,5 schildersbeurt. dit houdt in dat de kale delen die aanwezig zijn of ontstaan zijn na het grondig schuren worden bijgewerkt met Toplin Grondverf. Vervolgens wordt het gehele werk voorzien van een laag Toplin Grondverf (laagdikte nat ca. 100 micron) om vervolgens te worden voorzien van een afwerklaag met TOPLIN Lijnolie Aflak Glans (laagdikte nat ca. 80 - 100 micron).

Het resultaat:

De Zaanse Schans is een toeristische trekpleister waar jaarlijks ca. 2 miljoen bezoekers een bezoek brengen aan de molens en musea. Je kunt je voorstellen dat het dan wenselijk is om gebouwen en molens er representatief bij te laten staan. Oliemolen de Bonte Hen staat er na de schilderbeurt weer uitmuntend bij. De gevelbekleding is bewust weer in een teer product gezet en de glans van de TOPLIN straalt je weer tegemoet. Zowel de opdrachtgever, de molenaar en het schildersbedrijf zijn enorm tevreden met het toepassen van een Lijnolie verfsysteem zoals TOPLIN.

< Terug naar het overzicht