Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Pieter Teylers Huis volledig gerestaureerd

Op 5 december opende Pieter Teylers Huis de deuren voor het publiek. Het unieke, 18e eeuwse, voormalige woonhuis van de grondlegger van Teylers Museum is vanaf 2013 grondig gerestaureerd en nu een nieuwe vleugel van het museum te Haarlem. Wij hadden de eer om een steentje bij te dragen aan deze prachtige restauratie. En daar zijn we best trots op!

Pieter Teylers Huis volledig gerestaureerd

OBJECT:

Pieter Teylers Huis

UITGEVOERD DOOR:

Wolters B.V. 

GROOTHANDEL:

RIGO Verfcentrum IJmuiden

ARCHITECT:

TPAHG architecten B.V.

KLEURHISTORISCH ONDERZOEK:

History by Design (Rosan Scheres)

ONDERGROND:

Hout

TOEGEPAST PRODUCT

TOPLIN Aqua

Een uitgebreid kleur- en interieuronderzoek door History by Design (Rosan Scheres) leidde tot de gekozen kleurstellingen en afwerkingen voor het huis en verwijzen naar de tijd waarin Pieter Teyler het huis bewoonde (1e verdieping) en naar de periode waarin het museum opende (begane grond). In Pieter Teylers Huis is gewerkt met TOPLIN Aqua grondverf en TOPLIN Aqua aflak Satijn, een watergedragen lijnolie standverf voor binnen. “Drie jaar geleden heeft Teylers Museum een nieuwe schilder aangenomen. Deze schilder had al ervaring met de lijnolieverf van RIGO Verffabriek en was bekend met traditionele schilderstechnieken. We hebben de lijnoliestandverf van RIGO Verffabriek toen toegepast in Teylers Museum en daar waren we tevreden over”, geeft Hoofd Huisvesting en Onderhoud Wouter Lips aan. “Oude schilderstechnieken zijn de laatste decennia wat naar de achtergrond verdrongen. Vanuit de erfgoedgedachte vinden wij het belangrijk dit weer toe te passen en een meer origineel product te gebruiken. Dat is wat we voor Pieter Teylers Huis hebben gedaan.”

DE UITDAGING

Zo kwam het restauratieteam op deuren en lambrisering een zogenaamde glaceerlaag tegen. Een lichtere laag met een transparante laag er overheen. Een oude schilderstechniek waardoor je fijne schilderstrepen nog ziet, wat diepte en een ruimtelijke werking geeft aan het schilderwerk.

DE OPLOSSING

“Met een basislaag TOPLIN Aqua grondverf en als laatste laag een TOPLIN Aqua aflak transparant met een beetje kleurpigment hebben we de kleurnuance en de glaceerlaag nagebootst. Het doseren met kleurpigment was moeilijk. Omdat de verf snel droogt, moest dit in één keer goed gedaan worden. Echt het werk voor een vakman”, aldus Wouter Lips.

HET EINDRESULTAAT

Uiteraard is er veel gewerkt met een volwaardig verfsysteem met de TOPLIN Aqua grondverf en de TOPLIN Agua aflak satijn. Ben je nieuwsgierig geworden naar het eindresultaat? Neem zodra het weer kan eens een kijkje! Teylers Museum is normaal gesproken op dinsdag t/m vrijdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. Bestel van tevoren tickets via teylersmuseum.nl. Een bezoek aan het huis (begane grond) is inbegrepen bij je ticket.

Bronnen: www.teylersmuseum.nl, www.haarlemsdagblad.nl

Foto’s: Sonja Velda fotografie en ©2021 Studio Johan Nieuwenhuize (eindresultaat)

< Terug naar het overzicht