Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Restauratie Oudste Effectenbeurs van Europa

Object:

Handelsbeurs, Antwerpen

Uitgevoerd door:

Schildersbedrijf ProReno en Wepaint

Aannemer: Denys Global bv

Opdrachtgever:

De Vlaamse Erfgoedkluis N.V., AG VESPA, De Sax bvba, Diepensteyn N.V. en Denys Global N.V.

Architect:

Architectenbureau ELD Partnership

Groothandel:

Jordan & Co Natuurverven bvba, Kalmhout

Toegepaste producten:

SKYN Maril lijnolie muurverf en TOPLIN Aflak Aqua Satijn 

Restauratie Oudste Effectenbeurs van Europa

De uitdaging:

Bijzonder is dat dit pand sinds de jaren '90 leeg heeft gestaan en nu krijgt het een nieuwe functie. Hoewel het pand een nieuwe functie krijgt wilde de architect graag zo authentiek mogelijk restaureren. Enkele wanden zijn gedecoreerd met een houtimitatie en het houtwerk was van oudsher behandeld met lijnolieverf.

Het moeilijke was dat we met verschillende ondergronden te maken hadden, leem, gips, baksteen, metaal en hout. Het was een uitdaging om een passend systeem te vinden dat op een groot deel van deze ondergronden geschikt was en uiteindelijk met zo min mogelijk arbeid en een eenvoudig systeem aan te brengen was. Tijd was van belang.

Tijdens de restauratie moesten er zoveel mogelijk authentieke producten worden gebruikt.

Ondergrond:

Bestaand leem stuc, gips, oud grenen, metaal

De oplossing:

Samen met de aannemer Denys zijn we op zoek gegaan naar een passend verfsysteem en passende kleuren. We hebben een aantal verfsystemen voorgesteld aan de architect en de aannemer en samen ter plekke getest en we hebben het beste systeem uitgekozen.

Voor de wanden gebruikten we MARIL Lijnolie Muurverf, de eerste laag verdund met water, zodat het in de verschillende ondergronden beter zou hechten en er een egale laag zou ontstaan. De tweede laag werd onverdund aangebracht en zorgde voor een perfecte dekking. Voor de aannemer was dit ook de perfecte oplossing: het scheelde namelijk een schildergang, ze hoefde in plaats van 3 lagen nu maar 2 lagen aan te brengen en het systeem was geschikt voor alle wanden en plafonds en voor verschillende ondergronden.

Op al het houtwerk is TOPLIN Aqua toegepast: watergedragen Lijnolieverf. TOPLIN Aqua is oplosmiddelvrij, sneller droog dan TOPLIN oplosmiddelhoudend en geeft de karakteristieke uitstraling van de lijnolieverf van vroeger. Op basis van door ons uitgevoerd kleurhistorisch onderzoek hebben we iedere kleur speciaal gemengd voor de Handelsbeurs. Dit was mogelijk omdat we een eigen kleurenmenger in dienst hebben.

 

Het resultaat:

In 2016 zijn ze begonnen met de restauratie van de handelsbeurs. De Handelsbeurs is eind 2019 toegankelijk voor publiek.

De vernieuwde Handelsbeurs is een parel van Monumentaal erfgoed in de binnenstad van Antwerpen. Het is zeker een toegevoegde waarde voor dit project dat zowel de historische kleuren weer zijn teruggebracht en er een authentiek verfsysteem is toegepast.

Overzicht Handelsbeurs 

< Terug naar het overzicht