Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Ruim 70 jaar niet aangeraakt eindelijk weer een schildersbeurt

Object

Kasteel Reuversweerd

Uitgevoerd door

Schildersbedrijf te Morsche

Opdrachtgever

Schildersbedrijf te Morsche en de eigenaar van het pand

Aannemer

Bouwbedrijf Hoffman

Groothandel

Linova Verf & Bladgoud

Ondergrond

Bestaande verflagen van ruim 70 jaar oud op Grenen hout.

Toegepaste producten

TOPLIN Lijnolie Standverf 

Ruim 70 jaar niet aangeraakt eindelijk weer een schildersbeurt

De uitdaging

Ruim 70 jaar onbewoond en dichtgespijkerd.

Reuversweerd is een rijksmonument in de buurtschap Cortenoever van de gemeente Brummen in de provincie Gelderland. Het huis, gebouwd in empirestijl, dateert uit 1830, maar staat sinds april 1945 leeg. Het was oorspronkelijk in het bezit van de Gelderse familie Colenbrander. Na het uitsterven van de familie kwam het kasteel in 1941 in bezit van J.G.W.H. Baron van Sytzama, die later door Nederlandse SS'ers gefusilleerd werd. De Duitsers namen het huis in gebruik als radiopeilstation, totdat het aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd werd door Canadese beschietingen. Kasteel Reuversweerd in Brummen was ruim 70 jaar onbewoond. Een grootschalig restauratieproject (binnen en buiten) is sinds 2 jaar in volle gang.

Het streven is om zoveel mogelijk terug te brengen naar de oorspronkelijke staat. Over een paar jaar is het historische en imposante pand omgetoverd tot een stiltecentrum. Aan schildersbedrijf te Morsche de eer om het schilder- en glaswerk onder handen te nemen. Zie hier een filmpje over het werk.

Reuversweerd: 

Reuversweerd buitenzijde

De oplossing

De schilders buigen zich nu (2019/2020) nog voornamelijk over het kaal maken van kozijnen, deuren en ander hout aan de buitenzijde. Maar ook binnen wordt gewerkt aan het schuren van de kozijnen. Veel houtwerk is behoorlijk verweerd, maar na een flinke schuurbeurt komt het hout er in veel gevallen onverwacht goed onder naar voren en dat is ongekend. Hout dat minstens 70 jaar geen verfbeurt heeft gehad en dat zich zo goed houdt.

Kaal gemaakt hout is nog prachtig:

Deels kaal gemaakt kozijnhout

Als er delen zijn ingerot, wordt overlegd met de timmermannen van Hoffman om deelvervanging toe te passen. De luiken, de persiennes, hebben zich bijvoorbeeld minder goed gehouden. Maar deze hebben al die jaren dichtgezeten en hebben in weer en wind gestaan. Dat de vensters ruim 70 jaar dicht hebben gezeten, is een geluk geweest voor het pand. Materiaal hoogde zich op achter de luiken waardoor de ramen zijn gesprongen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het huis optimaal heeft kunnen ventileren.

Het werk vraagt een ander plan van aanpak. ‘Het hoeft niet strak en glad, maar het houtwerk mag ‘oud’ blijven ogen. Een noest hoort zichtbaar te blijven. Strak plamuren is uit den boze. Het streven is behoud. Het gaat niet om snelheid in het werk, maar om kwaliteit. Buiten zal het houtwerk worden afgewerkt met een Lijnolieverfsysteem en zal worden afgewerkt met de Toplin Lijnolie aflak Hoogglans. Binnen wordt gewerkt met een watergedragen Lijnolieverfsysteem de Toplin Lijnolie aflak Aqua.

 

Het Resultaat

Het werk is nog steeds in uitvoering! Tien proefopstellingen van vensters in verschillende houtsoorten met en zonder verflaag hangen aan de buitenzijde van het pand. Het doel is om te zien hoe het hout zich houdt, met en zonder verflaag. Ook wordt gezocht naar de juiste kleur voor de vensters. Dat vraagt flink wat fine-tuning. De eigenaar geeft aan dat net als bij de renovatie van het hele pand hier de tijd voor genomen wordt. ‘Het geheel moet in harmonie zijn, het moet kloppen. Het is een grandeur project, dat vergt tijd en geduld. Alleen het beste is goed genoeg.'


In 2020 zal de kleurkeuze zijn gemaakt en zal de buitenzijde afgewerkt gaan worden. zodra de gehele buitenkant klaar is zal de overstap naar binnen worden gemaakt. We zullen dus regelmatig een update van dit prachtige project plaatsen!

< Terug naar het overzicht