Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Sprekende patronen

De vloeren van dit monumentale pand uit 1913 zijn naar elkaar toe gebracht en in ere hersteld.

Sprekende patronen

DATUM
Voorjaar 2023

OPDRACHTGEVER
Particulier bezit

OBJECT
La Chapelle - Monumentaal pand bouwjaar 1913

VERWERKER
Meesterparketteur Eric Jongmans, Gaffi ParketVormgevers, Breda

AANNEMER
Meesterbouw, Den Haag

ARCHITECT
Stijn v/d Boogaard Architecture

ONDERGROND
Eiken patroonvloeren

TOEGEPASTE PRODUCTEN
ROYL Reactieve Beits #4014 Gerookt, ROYL OIL 2K Clear #4560

 

UITDAGING

In deze monumentale stadsvilla in Den Haag liggen op de begane grond 2 verschillende patroonvloeren. De ene is nog de originele parketvloer welke na de bouw van de woning in 1913 is geplaatst. De prachtige sierborder en het massief eiken paneel zijn hiervan het duidelijke bewijs.
In een naastgelegen woonvertrek ligt een patroonvloer welke afkomstig is uit de jaren 80-90 van de vorige eeuw. Deze vloer is weliswaar traditioneel geplaatst, maar de opbouw van de vloer en de afwijkende sierborder verwijzen naar een veel latere plaatsingsperiode.
De opdrachtgever heeft bij aanvang van de werkzaamheden duidelijk de voorkeur uitgesproken dat de behandeling van de vloer “minder geel” moet zijn. Tevens was het wenselijk om beide vloervlakken naar elkaar toe te kleuren.

OPLOSSING EN SYSTEEM

De oorspronkelijke boenwasbehandeling op de originele vloer uit 1913 en de laklaag op de nieuwere vloer werden volledig verwijderd middels een professionele schuurbehandeling.
Door het hout licht uit te borstelen kwam de nerfstructuur tot leven.
Om beide vloeren hun authentieke karakter te laten behouden werd gebruik gemaakt van ROYL Reactieve Beits #4014 Gerookt. Beroken door middel van ammoniakdampen is om meerdere redenen geen optie, maar kon hier gezien de kans op verkleuring van het recente schilderwerk zeker niet worden toegepast.
Na het kaal schuren bleek het eikenhout van de oude vloer een slag donkerder dan het recentere eiken. Op de nieuwere parketvloer is de makkelijk en aanzetvrij te verwerken beits puur en onverdund aangebracht. Op het oudere deel werd de beits 50% verdund met water, waardoor de kleurkracht werd verminderd en beide vloerdelen naar elkaar toegekleurd werden.

Voor de bescherming en definitieve kleur werd een afwerklaag ROYL OIL 2K Clear #4560 aangebracht.