Voor de professional:

Advies of hulp nodig?

Bel rigo verffabriek
0255 54 84 48 OF Mail

< Terug naar het overzicht

Het verhaal achter de bokaal

Het verhaal achter de bokaal

Tijdens het Nederlands Kampioenschap Parketleggen 2022 werd de felbegeerde RIGO-bokaal gewonnen door: Rozemarijn van der Schilt (Schilt Parket). Ook dit jaar zit er weer een prachtig verhaal achter deze bokaal. Dat verhaal begint al in 2018 toen ik in contact kwam met iQonya. Ik was toen net begonnen bij RIGO Verffabriek. iQonya kwam met vragen over het afwerken van tafelbladen. Héél véél vragen. Hun ervaring was absoluut zero, hun instelling daarentegen super enthousiast.

Foto: Loyda van der Vlist

door Han, technisch adviseur vloeren

Ze waren buitengewoon gedreven om met hun basisidee een bedrijf op te bouwen voor hun kinderen. ‘Gevallen’ hout uit Turkije wilden zij een tweede leven geven. En niet zomaar hout. Hun loods was tot de nok gevuld met schitterend olijf, eucalyptus, ceder en jeneverbes in grillige vormen, schijven kops hout en in de lengte opgedeelde stammen. Je kunt je misschien voorstellen hoe fantastisch lekker het daar ruikt naar ceder hout.

Er was flink geïnvesteerd in het bedrijf en dus moest er geproduceerd en verkocht worden met robuuste oplossingen in hoge kwaliteit. Ze zijn van de grond af aan begonnen en dat bedoel ik niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Wij spraken voor de eerste proeven af in de studeerkamer en knoeiden op de vloerbedekking. Verbazingwekkend en bewonderingswaardig hoe snel en met een enorm doorzettingsvermogen iQonya zich de techniek eigen maakte en doorinvesteerde in professioneel gereedschap.

Nog voor 2018 om was presenteerden zij zich in de RAI Amsterdam op een grote woonbeurs. Snel daarna ontdekten ze de mogelijkheden die het werken met epoxy hun bood. Hiermee volgden ze dezelfde doortastende werkwijze en bouwden weer razendsnel kennis en ervaring op om echt unieke stukken en tafels te kunnen maken.

De kneepjes van het vak met het werken met epoxy kende ik zelf niet, zeker niet in relatie tot het afwerken met olie en lak. Dus toen hebben we de rollen omgedraaid en heb ik héél véél vragen gesteld en ervaring opgedaan. Dat heeft geresulteerd in deze bokaal

Mijn oog viel op deze absoluut zeer zeldzame schijf van de Kauwgom Boom. Ik heb het hart gevuld met epoxy in twee kleuren (de oplettende kijker herkent hierin misschien een paar RIGO-kleuren) en daarna afgegoten met transparante epoxy. Vervolgens is er geschuurd. Met een schuurprogramma waar je als parketteur stil van wordt. Na een doorgaans normaal schuurprogramma wat eindigt met korreltje 120, werd er in 8 stappen van p120 naar p1500 geschuurd. Daarna nog natschuren in 3 stappen tot p3000 om vervolgens te polijsten met polijstpasta en na te wrijven met glas microvezel doek. Als finishing touch is de bokaal afgewerkt met ROYL olie exterieur #4570

Tenslotte staat de bokaal op kurkknikkers geleverd door Mutrex the Cork Company. Zodat deze gebruikt kan worden als ‘Piece de Table’…. om er ook een Frans Blanchon tintje aan te geven.

< Terug naar het overzicht